דרשות הבודהה להקשבה

הפוסט הזה נובע מרעיון שאבא שלי העלה אחרי שסיים לקרוא את ספר התרגומים שלי "דברי הבודהה". הוא שאל אותי: אולי נקליט את דרשות הבודהה שתרגמת לעברית להקשבה?

ההצעה הזו נראתה לי נהדרת, בייחוד כשיש לי אבא שיש לו קול נהדר, ונסיון של עשרות שנים בהגשה…

אז הרעיון חלחל, והקלטנו כמה דרשות כשאבא שלי – עמוס ארבל– מגיש אותן. לאחר ההקלטות, התחושה שלי היתה שיש צורך להוסיף לדרשות הסברים קצרים כהקדמה לטובת מי שהכתבים הללו והשפה בהן לא מוכרת. בנוסף חשבתי שיהיה מועיל להוסיף בסיומה של כל דרשה הנחיות להרהור ולתרגול לאור הדרשה המוקראת.

הדרשות המוגשות כאן הן מתוך הספר דברי הבודהה: תרגומים מתוך הכתבים הבודהיסטים המוקדמים. תרגום מפּאלי, הערות והקדמה: קרן ארבל (ההוצאה לאור של אוניברסיטת תל אביב על שם חיים רובין, 2017).

וככה זה נראה "מאחורי הקלעים":

.

אבל לפני שאתן/ם מקשיבות/ים, כמה מילים נוספות על ההתכוונות להקשבה ועל שלושה פורמטים שמוצעים כאן.

BUDDHA3

 

התכוונות המרכזית בהגשה של ההדרשות היא לאפשר הקשבה לדברי הבודהה באופן מדיטטיבי. הקשבה שנובעת מעצירה ומאפשרת הרהור מעמיק. במילים אחרות, הקשבה שדורשת מאתנו לעצור מהפעילות הרגילה לפרק זמן מסוים, לשבת בנינוחות ולהקשיב באופן עמוק לדברים, על מנת להרהר בלימוד של הבודהה והנחיותיו, ולחבר אותם לחיינו ולאופן שהיינו רוצים ורוצות לחיות ולהיות.

יש איכות עמוקה וטרנספורמטיבית להקשבה מתוך הישיבה השקטה. הקשבה מתוך תרגול המדיטציה הפורמלית פותחת מרחב אחר להרהור, כזה שאינו מותנה באופן אוטומטי בדפוסי חשיבה ותגובה.

לכן הפורמט הראשון והארוך ביותר, הוא של בערך 30 דקות. סשן זה, מתאים לתרגול הפורמלי היומי. החצי שעה מחולקת בין ישיבה שקטה עם מעט הנחיות למדיטציה בתחילתה ובמהלכה. לאחר זמן הישיבה השקטה וההנחיות להתבוננות, יש הסבר קצר על הלימוד של הדרשה ולאחריו מוגשת הדרשה עצמה. בסיומה, מוצעות הנחיות להרהור ותרגול לאור הלימוד של הדרשה, הנחיות שאפשר לקחת להתבוננות ותרגול להמשך השבוע.
רוב דרשות הבודהה כוללות עושר תרגולי, ולכן ההצעות שלי להרהור ותרגול, הן מה שעלה בתודעתי בזמן ההקלטה. זו לחלוטין בחירה סובייקטיבית, ויש כמבן עוד הרבה שאלות להרהור והנחיות לתרגול לאור כל דרשה. אז אנא אל תגבילו את עצמכן/ם…

הפורמט השני שמוצע, כולל רק את ההסבר לדרשה, את הדרשה עצמה והנחיות להרהור ותרגול (ללא זמן התרגול השקט). הפורמט הזה מתאים במיוחד למי שמיומן בתרגול מדיטציה שקטה ללא הנחיה (או מי שמעדיפ/ה לשבת זמן ארוך יותר או קצר יותר). ההצעה שלי היא לשבת לפחות 20 דקות כדי לייצב ולאסוף את התודעה ואז להקשיב למילותיו של הבודהה ולהנחיות ההרהור שבחרתי להציע לאור הדרשה. בישיבת היומית, מספיק להקשיב לדרשה אחת בלבד, ולקחת את ההנחיות שבה אל התרגול במהלך השבוע. לתת למילים ולהנחיות "לנוע" בתוככן/ם ולראות איך זה רלוונטי לחייכם/ן: מה משמעותי ומה מעורר עוד מחשבות ורצון ללימוד והעמקה. במילים אחרות, תנו למילותיו של הבודהה לפתוח אופני התבוננות חדשים ולהאיר אספקטים שונים בחיים שבהם ניתן להביא יותר מודעות, יציבות, חמלה וחופש.
ההנחיות של הבודהה בדרשות שנתן, אינה רלוונטיות רק "לכרית" – להתבוננות במהלך מדיטציה פורמלית, אלא בעיקר מכוונת אותנו להתבוננות מעמיקה אל מקורות הסבל בחיינו, אל האופן בה אנחנו תופסים את המציאות באופו שמייצר סבל מיותר, והדרכים שבהן ניתן לשחרר אותו.

הפורמט השלישי הוא רק הדרשה עצמה. זה לטובת מי שמעוניין להרהר ללא ההסברים או ההנחיות שלי. אפשר גם להקשיב לפורמט הזה במהלך השבוע אחרי ששמעתם/ם את הסשן הארוך יותר, כתזכורת.
כלומר, אם שמעתם את הסשן הארוך או את הסשן השני, אפשר בהמשך השבוע, להקשיב רק לפורמט השלישי, בסוף או בתחילת כל ישיבה יומית, כתזכורת לתרגול ולהנחיות שמלוות אתכן/ם השבוע.

 

hasedera-kamakura-nagomijizo1

 

שתי הצעות נוספות להקשבה לדרשות הבודהה:

את ההקשבה לדרשות הבודהה ניתן לעשות גם במהלך פעילויות שאינן מצריכות מאיתנו תכנון ומחשבה– הליכה למקום שאנחנו מכירות/ים את הדרך, נהיגה במסלול מוכר, נקיון הבית, שטיפת כלים וכדומה. כך ניתן לעורר בתודעתנו השראה, במקום לעסוק בחשיבה שאינה מיטיבה שנוטה לקחת אותנו לדפוסים אוטמטיים ולעיתים קרובות גם דפוסי חשיבה רפטטיביים ומכאיבים.

ההקשבה מזכירה לנו את ההתכוונות של התרגול: ההתבוננות מסויימת, טיפוח של איכויות יפות וההתכוונות לאורח חיים מיטיב בתודעה, בגוף ובדיבור.

הצעה נוספת היא להקשיב לדרשות כחלק מתרגול בקבוצת ישיבה – סנגהה. אם ההקשבה מתרחשת במסגרת קבוצת תרגול, אתן/ם מוזמנות/ים לקחת את ההנחיות כבסיס לשיחה משותפת או להקשיב בסוף הישיבה רק לדרשה עצמה כבסיס לשיחה.

ההקשבה, הלימוד וההרהור בדהמה – בלימוד (teaching) של הבודהה – יכולים לתמוך באופן משמעותי בתרגול. כך אני חשה בשנים הרבות שמילותיו של הבודהה מלוות אותי. דבריו נותנים מפה תרגולית עשירה ורחבה לטיפוח המיטיב ולהתמרת התודעה, יחד עם הצגת האפשרויות הגלומות בתודעה והלב האנושיים – לב פתוח ורחב ותודעה משוחררת וחופשייה.

בנוסף, הקלטת דברי הבודהה והגשתם כאן, תאפשר גם למי שאין ביכולתו/ה לקרוא, להקשיב לחוכמה הבודהיסטית בעברית, כפי שהיא נשתמרה בקאנון הבודהיסטי המוקדם ביותר בשפת הפאלי.

לסיום, בסוף העמוד, יש לינק לשאלון קצר על חווית ההקשבה. יעזור לנו מאוד להבין האם הרעיון הזה מועיל ובאיזה אופן. אם תוכלו להקדיש כמה דקות ענות על השאלון לאחר ההקשבה, נודה לכן/ם מאוד מאוד.

.

לדף הדרשות להקשבה, הרהור ותרגול

 

מי ייתן ודבריו של הבודהה יאפשרו יותר חופש, שמחה, הפחתה של הסבל והפסקתו המוחלטת!

.

.

.